آشنایی با انواع تابلو دیزل ژنراتور

در
دسته بندی ها: خواندنی ها

تابلو کنترل دستی و اتوماتیک دیزل ژنراتور :

‎تابلو کنترل ممکن است با چهار لرزه گیر کوچک بر روی آلترناتور قرار. گیرد و یا با پایه های جداگانه بر روی شاسی قرار گیرد.
‎نوع قدیمی و ارزان قیمت این تابلوها دارای عقربه های آنالوگ متعدد است. از تعداد پنج عقربه چهارگوش با زمینه سفید برای نشان دادن مشخصات جریان برق استفاده می شود. سه عقربه برای نشان دادن آمپر جریان خروجی سه فاز، یک عقربه برای نشان دادن ولتاژ و یک عقربه برای نشان دادن فرکانس جریان در این تابلوها وجود دارد. دو عقربه کوچک گرد هم در این تابلوها وجد دارد که یکی از آنها درجه حرارت آب و دیگری فشار روغن را نمایش می دهد . برای نشان دادن ساعت کارکرد دیزل ژنراتور از یک ساعت شمار کوچک استفاده می شود و یک سوئیچ و یک دکمه اسارت وظیفه خاموش و روشن کردن دیزل ژنراتور را به عهده دارند. خوبی این نوع تابلوها، آسان بودن کار با آن است چون همه پارامترهای تابلو به آسانی برای کاربر قابل دیدن هست. در نقطه مقابل، به عنوان نقاط ضعف این نوع تابلوها می توان دو نکته به شرح زیر ذکر کرد: نکته یکم دقت پایین نمایشگرهای تابلو هست. به هر جهت نمایشگرهای آنالوگ دقت زیادی ندارند و برای نمایش پارامترهای مهم و حساس جریان برق مانند فرکانس به ویژه در مدارهایی که دارای مصرف کننده های حساس هستند قابل اعتماد نیستند. نکته دوم در مورد ضعف این نوع تابلوها آسیب پذیری زیاد آنهاست. لرزش های دیزل ژنراتور در ضمن کار به تابلو نیز منتقل می شود و به تدریج باعث خراب شدن عقربه ها می شود. این لرزش ها در مواقع افزایش ناگهانی بار دیزل ژنراتور به مراتب بیشتر است. همچنین، از آنجا که لرزه گیر های نصب شده در زیر تابلو از لاستیک ساخته شده است، این لرزه گیرها به مرور زمان، خشک می شوند و در نتیجه انعطاف خود را از دست می دهند و لرزش بیشتری را به تابلو منتقل می کنند که باعث تسریع خراب شدن دیزل ژنراتور می شود.
‎در هر حال استفاده از نمایشگرهای آنالوگ خارج از استانداردهای شرکت نیروآفرینان پاسارگاد است. در تابلوهای جدید، یک دستگاه برد با صفحه نمایش پی ال سی نصب می شود که تمام پارامترهای دیزل ژنراتور را به صورت دیجیتال نمایش می دهد. نوع این برد بسته به انتظاراتی که از آن می رود متفاوت خواهد بود. رایج ترین بردهای مورد مصرف در دیزل ژنراتورها از خانواده کمپ کشور چک و دیپ سی کشور انگلیس هستند. هر دو مارک ذکر شده دارای مدل های متنوعی هستند که نیازهای گوناگون را برطرف می کنند.

‎تابلو چنج اور

‎تابلو چنج اور وظیفه تعویض منبع تامین جریان برق را برعهده دارد به این مفهوم که به کمک این نوع تابلو میتوان از دو منبع تامین جریان استفاده کرد با این شرح که در هر زمان فقط یکی از منابع مورد مصرف قرار می گیرد یعنی استفاده از یک منبع مستلزم قطع دیگری است. ساده ترین نوع تابلو چنج اور نوع دستی آن است که شامل یک کلید سه حالته است که با صفر، یک و دو نشانه گذاری می شود. صفر برای حالت خنثی و یا خاموش، حالت یک برای برق شهر و حالت دو برای برق ژنراتور. این نوع تابلو عملکرد اتوماتیک ندارند و بایستی به صورت دستی و توسط اپراتور به کار گرفته شوند. از طرف دیگر، استفاده از این نوع تابلو بشتر در جریان های تکفاز معمول است و برای جریان های سه فاز به ویژه در آمپر های بالا خطرناک است.
‎نوع پیشرفته تابلو های چنج اور نوع اتوماتیک آن است که عملیات تعویض منبع جریان را به صورت اتوماتیک و از طریق یک کلید چنج اور و و یا دو کنتاکتور یا دو کلید موتوردار انجام می دهد. مزیت استفاده از سیستم اتوماتیک این است که در زمان قطع برق اصلی ، دیزل ژنراتور به صورت خودکار وارد مدار می شود و در زمان وصل دوباره برق اصلی، از مدار خارج می شود. شرایط نصب این قبیل تابلوها پیچیده نیست ولی بسیار حساس است. در واقع از آنجا که با استفاده از این سیستم دخالت اپراتور از بین می رود، باید تمام تمهیدات دیگر مورد نیاز نیز انجام گیرد تا در زمان قطع برق اصلی احتمال روشن نشدن دیزل ژنراتور به کمترین حد ممکن برسد. همانطور که در بخش های دیگر نیز بیان شده است بیشترین تعداد استارت دیزل ژنراتور در زمان قطع برق شش استارت است و در صورت روشن نشدن دیزل ژنراتور پس از شش استارت به دخالت اپراتور نیاز خواهد بود.
‎از جمله موارد فنی حساس دیگر در این سیستم ها، احتمال ورود جریان معکوس به ژنراتور است که باعث به وجود آمدن خسارت های مالی و بعضا انسانی می شود. به این صورت که در زمان وصل دوباره برق اصلی، ممکن است جریان برق وارد ژنراتور شود.

‎تابلو پارالل و سنکرون

‎این تابلو برای همسو کردن و جمع کردن جریان خروجی دو یا چند منبع مورد استفاده قرار می گیرد. این منابع می توانند دو یا چند دیزل ژنراتور به همراه برق شبکه باشند. این تابلوها و یا به عبارت بهتر این روش یک راه حل منطقی برای جبران کمبود برق است به این مفهوم که چنانچه شما به مدار مصرف خود تجهیزات جدیدی اضافه کرده اید و منابع جریان قبلی شما پاسخگوی نیاز فعلی شما نیستند، به جای تعویض منبع جریان قدیمی با یک منبع بزرگتر جدید، شما می توانید یک منبع کوچتر و به اندازه نیاز جدید به منبع قبل اضافه کرده و در هزینه های خود صرفه جویی کنید. سیستم های سنکرون توسط بردهای الکترونیک کنترل می شوند و اجرای آنها به لحاظ فنی  بسیار حساس است. خطاهای محاسباتی و اجرایی می تواند به خسارت های مالی بزرگ منجر شود.