پمپ سانتریفیوژ (Centrifugal Pump)

در
دسته بندی ها: خواندنی ها

پمپ های سانتریفیوژ یا اصطلاحاً “پمپ های بشقابی” به پمپ هایی اطلاق می شوند که با استفاده از نیروی گریز از مرکز باعث افزایش فشار آب یا سیال ورودی به آنها می شوند.  

پمپ های سانتریفیوژ یا گریز از مرکز، متداولترین نوع پمپ مورد استفاده در بیش از 95% مصارف خانگی و صنعتی می باشند. این پمپ ها از سادگی و هزینه پایینی در نگهداری، بهره برداری و تعمیرات برخوردار بوده و به همین دلیل بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند.

در بخش داخلی پمپ های سانتریفیوژ، یک (یا چند) پروانه (Impeller) قرار دارد که تعدادی پره (Vane) منحنی شکل روی آنها قرار گرفته است. چرخش سریع پروانه و پره ها باعث اعمال نیروی گریز از مرکز به آب داخل پمپ و افزایش فشار آن در زمان خروج از پمپ می شود. مسیر جریان و نحوه عملکرد کلی پمپ های سانتریفیوژ را می توانید در شکل زیر ملاحظه کنید:

طرز کار پمپ سانتریفیوژ

شکل شماره 1 – ساختار داخلی پمپ سانتریفیوژ

پروانه های پمپ های سانتریفیوژ بر اساس نوع استفاده و ساختار فیزیکی، به سه نوع اصلی تقسیم می شوند:

– پروانه بسته (Closed)

– پروانه نیمه باز (Semi Open)

– پروانه باز (Open)

پروانه های نوع بسته، از دو طرف توسط دو صفحه بسته شده و از راندمان بالاتری نسبت به سایر انواع پروانه ها برخوردار هستند. پروانه های نیمه باز و پروانه های باز بیشتر در پمپ های انتقال مایعات با ویسکوزیته بالا و یا دارای ذرات جامد معلق مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع پروانه پمپ سانتریفیوژ

شکل شماره 2 – انواع محتلف پروانه پمپ سانتریفیوژ

یکی از مهمترین موارد لازم برای عملکرد مناسب پمپ های سانتریفیوژ ، پر بودن داخل پمپ از آب است. وجود هوا در آب باعث افت عملکرد پمپ سانتریفیوژ شده و ممکن است مشکلات جدی برای آن بوجود بیاورد.